Reptéri tudnivalók

Az alábbi hasznos információkra hívjuk fel szíves figyelmüket repülővel történőutazáskor:

 

Indulás előtt ellenőrizzék úti okmányaik érvényességét (útlevél / személyigazolvány)!!!!!

Ellenőrizzék a részvételi / repülő jegyen feltüntetett poggyász súly / méret / mennyiségi előírásokat. Ezek szabályozása légitársaságonként eltérő. Részvételi / repülő jegyük tartalmazza az ide vonatkozó szükséges információkat.

Fontos!  A mindenkori megengedett poggyász súly / méret meghaladása, a repülőtéren túlsúly megfizetését vonja maga után, melynek bekövetkezéséért az iroda nem vállal felelősséget.

A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés során. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utas csarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is, mely egyben védi a csomagok állagát is.

A feladandó poggyászok maximális súlyát a fuvarozó légitársaság határozza meg, melyről az adott légitársaság honlapján tájékozódhat. A megengedett súly túllépése esetén kilogrammonkénti túlsúlydíjat kell fizetni, melynek mértéke a célállomás távolságától is függ. Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a kiszabott túlsúlydíjat a poggyászára.

Kézipoggyászba érdemes csomagolni az utazás közben hasznos dolgokat, például személyi és úti okmányokat, könyvet, gyógyszert vagy zsebkendőt, valamint nagyobb értékeinket. Folyadékot kizárólag átlátszó, lezárható műanyag zacskóban vihetnek fel. Az egyes tégelyek űrtartalma nem haladhatja meg a 100 millilitert. Semmiféle szúró-, vágó- vagy egyéba repülés biztonságát veszélyeztető anyag nem lehet kézipoggyászban. Kizárólag a csomagtérbe feladott poggyászban szállíthatók.
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/biztonsag


Amennyiben poggyászukban kár keletkezik vagy nem érkezik meg, mindenképpen vetessenek fel jegyzőkönyvet róla!

Ha egy poggyász nem érkezik meg, nem jelenti azt, hogy végleg elvesztett. Gyakran csak lemaradt a járatról, de mivel a poggyászcímkéről ismert a célállomás, a következő járatok valamelyikével általában megérkezik. A poggyászkeresők munkáját nemzetközi hálózatos számítógépes rendszer segíti. Az elveszett, vagy rongáltan, tartalmát tekintve hiányosan megérkező poggyászokért kártérítés jár. Az elveszett poggyászt az érkező tranzitban, az útlevélkezelés után a poggyászátvételi csarnokban lehet jelezni az Elveszett Poggyász (Lost and Found) ügyfélszolgálatnál. A bejelentés alapján jegyzőkönyv készül. A késve megérkezett vagy megtalált poggyászokat kérésre az utas által megadott címre szállítják.

A repülőtérre a gép indulása előtt minimum 2 órával korábban érkezzenek meg, hogy minden szükséges teendőre - check-in, biztonsági ellenőrzés, beszállás - maradjon elegendő idő!

A check-in (útlevél/személyigazolvány ellenőrzése, bőrönd feladása és azonosító szalaggal való ellátása, beszállókártya átvétele) után következik az utas biztonsági ellenőrzés. A fémdetektorokon való áthaladást (kabát, öv, esetenként cipő levétele, kézipoggyász, elektronikai eszközök átvilágítása) követően a vámmentes  – Duty Free - területre érkezik az utas. Az itt vásárolt termékek (főleg dohány-, alkohol-, és szépségápolási cikkek) korlátozás nélkül felvihetők a repülőgép fedélzetére. Ezután meg kell keresni a beszállókártyán feltüntetett beszállókaput.

A beszállókapukat a menetrend szerinti indulási idő előtt 30 perccel nyitják meg, az utasokat pedig a járat beszállításának megkezdésekor hangosbemondóban is lehívják. Beszállításkor az utasnak a beszállókártyára és az utazási okmányra is szüksége van, mivel a kapunál még egyszer ellenőrzik.

Bővebb információk: www.bud.hu honlapon.